Kereste Kullanım Alanları
Kereste,Selüloz, hemiselüloz gibi hammaddelerin ana temin kaynağı olan gözenekli ve lifli, sert yapılı bir ağaç ürünüdür. Bu özelliklere sahip olarak üretilmiş kereste , kereste olarak tanımlanabilir .
Kereste Farklı Sektörlerde Kullanım Alanı bulmaktadır
Kereste , günlük yaşamımızda neredeyse her alanda karşımıza çıkmakta, sürekli göz önünde bulunan, çok amaçlı kullanımları olan bir ağaç ürünüdür. Antik çağlardan beri ahşap insanlar tarafından kullanılmış ve bu gelenek modern uygarlıkta da devam etmektedir. Kerestenin kullanım alanlarından birkaçı aşağıda belirtilmektedir.
1. İnşaat
Ev İnşaatı :
İlk dönemlerde ev inşaatlarında ahşabın kullanılması yaygın bir uygulamaydı ve bu gelenek 21. yüzyılda da devam etmektedir. Kereste, sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde ev yapımında, döşemelerde, kapı ve pencere çerçevelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, anadoludaki birçok kerpiç evin inşaasında asıl taşıyıcısı olan hep kereste olmuştur.
Bahçelerin Çitlenmesi ve Dekorasyonu :
Modern dekorasyon sistemlerinde ahşap, çit yapımında ve basit dekorasyonda ise ev içinde veya çatılarda yapay bahçecilik için kullanılır.
2. Ev Hayatında Kereste Kullanımı
mutfak eşyaları:
Ahşap mutfak eşyaları, plastik veya çeliğin aksine, ev iç mekanlarının güzelliğini artıran zarafet simgeleridir. Siyah ceviz (Juglans nigra) ağacı Batı bölgelerinde ev eşyaları için tercih edilen bir seçimdir.
El aletleri:
Çeşitli el aletlerinin ahşap sapları, özellikle fırınlarda kullanılabilecek mutfak eşyalarında ısıya dayanıklı seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Bu kulplar aynı zamanda kullanım sırasında elektrik çarpması riskini de azaltır.
3. Sanat Endüstrisinde Kereste
Sanat Eserleri:
Ahşap, heykeller, heykeller, oymalar ve dekoratif objeler de dahil olmak üzere sanat eserlerinin yapımında tercih edilen bir malzemedir. Ayrıca çerçeveleme çalışmalarında çalışma yüzeyleri için ahşap çerçeveler ve renkli plakalar yaygındır. Çam (Pinus sp), akçaağaç (Acer sp) ve kiraz (Prunus sp) bu sanatsal çalışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Müzik Enstrümanları:
Piyano, keman, çello, davul, flüt, gitar ve kontrbas gibi çok çeşitli müzik enstrümanları mükemmel ses üretmek için ahşaba güvenir. Maun (Swietenia macrophylla), akçaağaç ve dişbudak ağacı (Fraxinus sp) gitar yapımında tercih edilen ağaçlar arasındadır.
4. Spor Malzemelerindeki Kereste
Ahşap Oyuncaklar:
Ahşap oyuncaklar, kimyasal madde içeren plastiklerin olası tehlikelerinden kaçındıkları için özellikle sağlık bilincine sahip tüketiciler tarafından plastiğe tercih ediliyor. Kereste , kriket sopası, hokey sopası, bilardo sopası ve masa tenisi raketi gibi spor ekipmanlarının sapları ve ana bileşenleri için geleneksel bir seçimdir. Örnekler arasında kriket ve tenis sopaları için söğüt (Salix sp) ağacı ve hokey sopaları için dut (Morus sp) ağacı yer alır.
5. Kerestenin Ticari Kullanımı
Mobilya:
Ahşap mobilya pazarı oldukça karlı ve aristokrasiyi simgelemeye devam ediyor. Tik (Tectona grandis) ahşabı mobilya işçiliğiyle ünlüdür; maun (Swietenia macrophylla), Shimul (Bombax ceiba), Sundari, Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) ve mango ağaçları Güney Asya'da çeşitli mobilya türlerinin yapımında popüler seçimlerdir.
Gemi yapımı:
Ahşap, gemiler ve kırsal balıkçı tekneleri için temel bir yapı malzemesi olmuştur. Geçmişte gemi yapımında sert ağaç ve yumuşak ağaç yaygın olarak kullanılıyordu. Günümüzde gemi ve tekne yapımında selvi (Cupressaceae sp), sekoya (Sequoioideae sp) ve ak meşe (Quercus alba) gibi suya dayanıklı ağaçlar tercih edilmektedir. Kullanılan ahşap örnekleri arasında tik, şal (Shorea sağlama), mango ve Arjun (Terminalia arjuna) yer alır.
Yakıt:
Ahşap nesiller boyunca dünya çapında bir enerji kaynağı olarak hizmet vermiştir. Gaz ve elektriğin ortaya çıkmasından önce odun birincil enerji kaynağıydı. Çubuklar, peletler, talaş ve odun kömürü enerji için hala kullanılmaktadır ve çoğunlukla hazır bitkilerden elde edilen odunlar kullanılmaktadır.
Kırtasiye:
Ağaçların odun hamuru kağıt yapımında kullanılır ve ahşap da kalem yapımında kullanılır. Geçmişte kağıt üretimi için Cyper papirüs gibi ağaçlar kullanılıyordu. Bangladeş'te kağıt hamuru yapımında Keora (Sonneratia apetala), Bine (Avicennia alba), Sundari (Heritiera fomes), Kakra (Bruguiera gymnorhyza) ve Geoa (Excoecaria agallocha) kullanılıyor. Kurşun kalem üretiminde Dhundal ağacı (Xylocarpus granatum) kullanılmaktadır.
İnanılmaz çok yönlülüğüyle kereste , inşaat ve sanattan eğlence ve sürdürülebilirliğe kadar hayatımızın çeşitli yönlerini geliştiren değerli bir kaynak olmaya devam ediyor.
Bizimle iletişim bilgilerimizi kullanarak iletişime geçebilirsiniz.