• Kurumsal
  • Haberler
  • Bilgi Deposu
  • Referanslar
  • Sertifikalar
  • İletişim
  • Ürününü Bul

1 sınıf kereste nasıl olur

Anasayfa   >   Bilgi Deposu  >  1 sınıf kereste nasıl olur

1 sınıf kereste nasıl olur

Kereste doğal olarak oluşan bir malzemedir ve çeşitli mühendislik amaçları için kullanılır. Kereste kullanım alanları arasında Yüksek kule bloklarından köprülere, kapı ve pencerelere ve iç dekorasyon ahşap yapılarına kadar her yerde uygulama alanı bulmaktadır. Kereste türleri arasından inşaat için kaliteli kereste seçimi son derece önemli hale gelmiştir. Bu nedenle iyi kereste ararken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hangi özelliklerin kerestenin " 1.sınıf kereste " olarak sınıflandırılmasını sağladığını aşağıda bulabilirsiniz.

İyi Kereste yani 1.sınıf kereste Özellikleri

 

  1. Dayanıklılık
  2. Kuvvet
  3. Geçirgenlik
  4. Sertlik
  5. tokluk
  6. Esneklik
  7. İşlenebilirlik
  8. Ağırlık
  9. Yapı
  10. Kusurlar
  11. Yangına dayanıklılık
  12. Mekanik aşınma
  13. Dış görünüş
  14. Renk
  15. Şekil
  16. Koku
  17. Ses

1. Dayanıklılık

Dayanıklılık her türlü mühendislik malzemesi için birinci önceliktir. İyi bir kereste kimyasal ajanların, biyolojik ajanların, fiziksel etkenlerin vb. etkilerine karşı yeterince dayanıklı olması gerekir. Ancak ahşap güçlü asit ve alkalilerin etkilerine karşı zayıftır ancak zayıf asitlere ve alkali çözeltilere dayanabilir.

2. Güç

Güç, başarısızlığa karşı gösterilen dirençtir. İyi bir kereste kolay kırılmamalı ve üzerine etkiyen yükleri taşıyabilecek kadar güçlü olmalıdır. Kerestenin mukavemeti, yüklendiği yöne (enine veya direkt) bağlı olarak değişir. Ahşap kirişler, kirişler, kirişler vb. gibi yapısal ahşap elemanların tasarımında mukavemet önemli bir özellik olarak kabul edilir.


3. Kereste Geçirgenliği

Kereste geçirgenliği az olmalıdır. İyi bir kereste suya yerleştirildiğinde ağırlığının %8 ila %12'sinden fazlasını emmemelidir. Kereste su geçirgenliği, kereste nem içeriği, kereste yaşı, kereste türü, kereste kesim türü vb. gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.


4. Sertlik

Sertlik penetrasyona karşı dirençtir. İyi kerestenin sert ve işlenebilir olması gerekir. Kerestenin sertliği yoğunluğuna ve öz odun özelliklerine bağlıdır. Öz odun ne kadar güçlü olursa ahşabın sertliği de o kadar yüksek olur.


5. Dayanıklılık

Tokluk, ani darbelere ve titreşimlere karşı gösterilen dirençtir. İyi bir kereste ani darbe yüklerine ve titreşimlere dayanacak kadar sağlam olması gerekir. Kerestenin sağlamlığı, yapısındaki tanelerin iyi bir şekilde birbirine kenetlenmesiyle artırılır. İyi bir sert kereste, farklı aletlerin, otomobil parçalarının vb. saplarını yapmak için kullanılır.

6. Esneklik

İyi bir kereste elastik olmalıdır. Esneklik, deformasyona neden olan yükler kaldırıldıktan sonra orijinal şeklini geri kazanabilme özelliğidir. Spor malzemeleri, saplar, fiyonklar vb. yapmak için iyi bir elastik kereste kullanılır.


7. Kerestenin İşlenebilirliği

Kerestenin işlenebilirliği, istenilen şekilde kesilebilme kolaylığıdır. İyi bir kereste kolaylıkla işlenebilir. Kesim esnasında testerenin dişlerine zarar vermemeli ve bloke etmemelidir.


8. kereste Ağırlığı

Kereste göründüğü kadar ağır olmalıdır. Bir kerestenin ağır olması durumunda iyi olduğu söylenir. Hafif keresteler daha az dayanıklı ve daha az sağlamdır.


9. Kereste Yapısı

Düzgün yapıya sahip bir kerestenin iyi bir kereste olduğu söylenir. Kerestenin lifleri düz ve sağlam olmalıdır. Yıllık kereste halkaları, ağacın onu kereste ürünleri yapmak için kullanacak kadar olgun olduğunu gösterecek şekilde birbirine yakın yerleştirilmelidir. Medüller ışınlar sert ve kompakt olmalıdır. Genel olarak 50 ila 100 yaş arası ağaç kesimi için iyi bir yaş olarak kabul edilmektedir.


10. kereste Kusurları

Bir kereste kabarma, budak, sarsıntı vb. gibi doğal kuvvetlerin neden olduğu kusurlardan arınmış olması ve ayrıca mavi leke, kuru çürüklük, ıslak çürüklük gibi çeşitli mantar kusurlarından arınmış olması durumunda iyi olduğu söylenir. 

11. Yangına dayanıklılık

Kereste yangına dayanıklılığı çok düşüktür. Tüm kereste türleri arasında yoğun ahşap, yangına karşı en fazla direnci ancak belirli bir limite kadar sunar. Kereste ısıl iletkenliği nem içeriği, yoğunluk, gözeneklilik vb. gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.


12. Mekanik Aşınma

Kereste kullanılarak yapılmış ahşap zeminler, kaldırımlar vb. sürekli olarak trafik yüklerine maruz kalır. Bu nedenle iyi kerestenin mekanik aşınma veya aşınma nedeniyle kolayca bozulmaması gerekir.


13. Görünüm

İyi bir kerestenin görünümü yeni kesildiğinde parlak olmalıdır. Bu parlak görünüm ahşabın içinde bulunan reçineli maddeden kaynaklanmaktadır. Ahşabın görünümü, yapısındaki hücrelerin dizilişine bağlıdır. Düzgün bir şekilde dizilirlerse kesim sonrası düzgün görünüm elde edilecektir. Mavi leke, özsu lekesi vb. mantar kusurları ahşabın görünümüne zarar verir.

14. Renk

Kerestenin sağlamlığı rengine bakılarak tahmin edilebilir. Açık renk, düşük mukavemetli ahşabı, koyu renk ise yüksek mukavemetli ahşabı belirtir. Bu nedenle mühendislik işlerinde koyu renkli ahşap tercih edilir.


15. Kereste Şekli
Kesim ve baharatlama sırasında ahşabın şekli bozulmamalıdır. Kötü bir kereste dönüşüm sırasında eğilebilir, eğilebilir veya bölünebilir.


16. Koku
İyi bir kerestenin kokusu tatlıdır. Kötü veya hoş olmayan koku, çürümüş kereste göstergesidir.

17. Ses

Kerestedeki (sert ağaç) sesin hızı havadakinden yaklaşık 12 kat daha fazladır. Bu nedenle, iyi bir kerestenin vurulduğunda net bir çınlama sesi çıkarması gerekir. Birçok müzik aletinin tahtadan yapılmasının nedeni budur. Donuk, ağır bir ses, çürümüş keresteyi belirtir.

1 sınıf kereste nasıl olur
Daha detaylı mı bilgi istiyorsunuz?

Bizimle iletişim bilgilerimizi kullanarak iletişime geçebilirsiniz.

T: +90 0 (212) 295 55 31-32 / +90 0 (212) 295 35 37
M: info@kuruoglukerestecilik.com.tr
veya iletişim sayfamızı ziyaret edin.